Suck...



Det är allahelgona-helgen nu och det händer massor med roliga saker. Men men jag måste jobba medan alla andara är ute och roar sig. Har jobbar 7-12 och ska iväg och jobba 16-21 sen. Det är lite trist att jobba delad tur, men men msåte ju göra det. Hellre det än att jobba fler helger. Jobbar så mycket helger som det är redan.

Idag är det Halloween för det är ju den 31:a oktober idag och i USA så är Halloween varje år på den 31:a Oktober. Ordet Halloween är en sammandragning av All Hallows Eve (Alla helgons afton). En del på jobbet tycker att det är skamligt att Halloween firas samtidigt som Alla helgona, men det är ju typ samma sak. Men för många äldre i Sverige så är ju alla helgona-helgen till för att hedra dom döda och dom gillar inte att det är massa saker med pumpor, dödskallar, spöken etc. Men jag tycker att dom ska komma in i nutiden och inte sitta kvar i det förflutna. Nu förtiden så blir denna helg en kombination av nöje och tråkiga saker. Folk får acceptera att hedrandet av dom döda får ge lite plats åt lite skojiga saker som Halloween-party etc. Dessutom kan man ju hedra dom döda när som helst, man behöver ju inte en speciell dag för att göra det. Dessutom spöken/andar, dödskallar etc. är ju döda människor, så det går nog hand i hand eller hur?

Utdrag från Wikipedia: Dagen före alla helgons dag kallas allhelgonaafton eller möjligen alla helgons afton. I anglosaxiska länder motsvaras detta snarast av Halloween – en förvrängning av det ursprungliga All Hallows' Eve (alla helgons afton) – med barnupptåg av olika slag, en sed som sedan 1995 vunnit viss spridning även i Sverige.

När ska då Halloween firas i Sverige? Många anser att det bör vara på den ursprungliga allhelgonaaftonen, den 31 oktober, eftersom det är då man firar Halloween i USA och andra engelskspråkiga länder. Men eftersom den svenska allhelgonahelgen är rörlig, har det också blivit vanligt att man i Sverige firar Halloween på alla helgons dag eller fredagen före den. Dock är alla helgons dag en lugn och stilla familjehögtid för eftertanke och går illa ihop med Trick or Treat? ("Bus eller godis?"), som av vissa ses som en olämplig aktivitet just på denna dag och som kan framkalla konflikter med grannar som inte alltid uppskattar busande barn på en dag då man minns sina döda i stillhet. Vissa rekommenderar därför att man gör detta på den faktiska dagen för Halloween, men inte på alla helgons dag. Ibland kan de dock inträffa på samma dag, vilket gör att man istället går bus eller godis dagen innan, på fredagen. Det finns många som rekommenderar att man firar Halloween på fredagen före alla helgons dag eftersom detta skulle följa den typiska svenska helgtraditionen, som även gäller för jul, nyår, påsk och midsommar; helgdagsaftonen är en fest- och glädjedag, medan själva helgdagen är stillsammare och mer "kyrkligt" präglad.

Jag tycker att man ska fira Halloween på den 31:a oktober, men det går ju inte alltid. Eftersom det inte är en röd dag, så är man ju oftast inte ledig. Så jag tror att religösa jävlar får acceptera att man firar Halloween samtidigt som alla helgona. Jag tycker Halloween är tiotusen gånger roligare än att gå till nån grav och tända ljus. Dessutom så kan man ju alltid göra en kombination av båda två. Gå först och tända ljus på grav och sen festa på kvällen.... =)

För mig blir det att inte göra nånting av det i år. Jag jobbar ju hela helgen, men jag brukar aldrig tända några ljus på nån grav även fast jag har släktingar som har dött. Jag brukar mer se till att åka iväg på nån rolig Halloween fest... =)

Puss puss


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0